Här har rabarberna vuxit sig stora och för att ge plats åt fler rabarber och kunna skörda längre plockade vi de största stjälkarna idag. Perfekt i tiden då syrenen blommar är det bäst att börja med skörden har jag läst mig till!

Dessa rabarber stortrivs i ett skuggigt läge lite under altanen där även vårt diskvatten från köket rinner ut som ger näring till rabarberna som de älskar och göder dem.

Skörda

Tid för skörd är maj/juni fram till augusti. Rucka, vrid och vicka på stjälken och dra sedan upp den så stjälken losnar.

Tillagning, lagra, frysa in

Skölj av stjälken och skär i bitar om ca 2-4 cm. Koka (blanchera) bitarna.

  • Koka upp vatten
  • Lägg de skurna bitarna i de kokande vattnet och låt vara i 2 min
  • Flytta över till en bunke med kallt vatten och låt vara där i 2 min
  • Torka på bakplåtspapper och lägg i frysen 1 timme för att sedan lägga över i påsar
  • Frys in

Blancheringen av rabarberna hjälper till att behålla färg och smak men för mig är det nästan bättre att bara frysa in direkt (lätt att glömma tiden) :p Funkar fint att frysa råa.

Nu testar vi på rabarbermos, saft och infrysning av rabarbergeggan som kanske får bli mer rabarbermos för Oj så gott 🙂

Bladen kan användas som svenska bananblad, underlägg, inslag av mat osv. 

Lämna ett svar