Har varit ute och plockat nypon, det kan nog tillsammans med blåbär, rönnbär, havtorn, aronia få klassas som sveriges egna superfruits.

Ett enda nypon förser oss med nästan hela dagsbehovet av magnesium och 2 dl nypon innehåller lika mycket c-vitamin som 1 kg citroner.
Dessa stenfrukter som rosen ger är fantastiska för att vi ska klara av vintern med alla vitaminer dem är laddade med. Just C-vitaminet är den vitamin som är den starkaste av antioxidanter och viktig för att bygga upp och stärka immunförsvaret.

Nyponet är antiinflammatoriskt och har en smärtlindrande egenskap som gör att den hjälper mot reumatism, artros och andra ledbesvär.
s
På Lunds universitet har det gjorts två intressanta studier på Nypon, den senaste 2012 då det visade sig att nypon har en positiv verkan och kan förebygga hjärt-och kärlsjukdomar: en grupp personer fick dryck innehållande placebo och den andra med nypon, det visade sig då att Nypon sänker det onda kolesterolet , LDL-kolesterolet sänks och även blodtrycket sänktes för gruppen som tillgavs nyponpulver.

Den andra studien gjord 2006 med Sverige lantbruksuniversitet och Lunds universitet visar det sig att nypon extrakt kan ha en cancerhämmande effekt på tjocktarmscancer och bröstcancer då extraktet kan ha en cancercells delande verkan. Även Havtorn nämns i artikeln http://www.slu.se/sv/samverkan-och-innovation/kunskapsbank/2006/4/cancer-hammas-av-nypon-och-havtorn/

Det är inte bara på hösten rosbusken går att använda, utan redan på våren förser den oss med infusion som kan utvinnas av de späda småbladen, till bland annat väldoftande rosvatten eller te.

Rosenbladen kan också lägga i en sallad och ätas som dem är, alla nypon går att plocka, dock dem som rekommenderas är de största från vresrosen som är tacksammast att plocka och hantera. Bladen från rosen är som bäst att plocka juni-juli, medan nyponen mognar augusti-september men även fast dem mörknar går det fint att använda dem ändå.

Ett anti-depressivt, anti-inflammatoriskt , skyddar kroppens celler och hindrar fri syreradikaler. är ett superbär som hjälpe vid ömma leder och håller oss friska med dess boostande vitaminförråd där betakaroten, A-vitamin, B2, Järn, magnesium, kalium, litium finns med på hyllorna.

Det är jätte lätt att laga nypon soppa hemma. 4 ingredienser är vad som krävs och hur man vill söta är upp till var och en. dessvärre behövs en hel del socker och ska man göra en stor sats så kanske inte honung är bästa alternativet då det blir väldig dyrt och bina får jobba väldigt hårt för att försörja oss med mängden honung.

Jag tog ca 8 dl halverade och avsnoppade nypon, kärnorna fick vara kvar. det är pilligt att rensa ur dem och behövs väl egentligen bara om dem ska torkas.. Kärnorna innehåller ett klipulver så en sked att rensa nyponen med är att föredra om man ska kärna ur sina nypon.
1 liter vatten. Låt nyponen koka i 20 minuter, när dem kokas klart, ta en stavmixer eller liknande, matberedare eller press av något slag. mixa de kokta nyponen i vattnet. när väl mixade, ta en finmaskigt sil eller en tunn tunn duk att sila soppan igenom så att alla kärnor och gegget inte rinner med.
När soppan väl är i den nya skålen eller kastrullen söta efter smak och tycke, red eventuell med potatismjöl och toppa med vanilj.
Sötningsalternativ: agavesirap, honung, råsocker, muscavado, kokossocker, stevia, agavenektar, torkad frukt.

Lämna ett svar