Sammanfattningsvis är detta en otroligt fin plats, en liten stad som växer på grund av turister och expanderar.

Utan att besöka cenotes kring Tulum kan man säga att man har missat en del av poängen av denna sida av Mexiko. Det här är nämligen enda platsen i Mexiko där dessa finns av olika slag. Cenotes är kalkstens grottor och naturliga pooler som leder in till en mystisk undervattensvärld med tunnlar, djup, grottor och gömmor där grundvattnet sluter sig med vattet.

”Dzonot” mayaidianernas ord för ”well” ”väl” och som senare fått uttrycket Cenote. Här höll mayans speciella ritualer och ansåg dessa cenotes vara passager till undervärlden och där dem kommunicerade med gudarna.

Det finns 4 typer av Cenotes och vi besökte 2 olika typer idag. En öppen och 3 stycken grottor. Vattnet är klart, kallt och friskt. Mindre fiskar fanns det gott om i vattnet och fladdermöss hängandes i grottansta. En upplevelse som är väl värd att ta sig ut på om man befinner sig på Maya Rivieran. Området är skyddat och innan ditt besök här kasta och släng alla kemikalier som du eventuellt utsätter kroppen för. Om inte, duscha noga innan och spola inte bara av kroppen. Dagens krämer innehåller riktigt onajs kemikalier och utsätter inte bara dig för fara utan även naturen och allt där i. För att komma ihåg våra förfäder och våra nästa.

Lämna ett svar