Två timmars bussfärd från Tulum åkte vi söderut till Bacalar. En liten stad där Bacalar lagun ligger intill, sjön med de sju färgerna.
När vi kom fram till vårt hotel fanns inte en människa i sikte förutom ett par grannar som försäkrade om att det här har varit turister förr men ingen ägare fanns på plats alls. efter lite ringades kommer till slut en kvinna och visar oss vårt rum. Japp vi har ett helt hus för oss själva.
Längre ned mot sjön finns många hostel och mer aktivitet. 🙂

Vi gick upp tidigt för att se soluppgången men dimman låg tjock.
Det är många reservat och överallt ser man skyltar där de uppmanar att ta hand om naturen och exempel är att ingen dricka eller mat får intas vid sjön, ingen solkräm (Solkräm innehåller ämnen som kan vara en av orsakerna till bland annat hudcancer, denna sjukdom drabbade allt fler då solkrämen började marknadsföras som ett skydd mot bland annat cancer men i alla tider har människan mer eller mindre vistats i solen. dessa krämer innehåller otroligt mycket kemikalier och ämnen som är både allergiframkallande, skadliga för miljön och hormonstörande. Det skadliga ämnena har en stor påverkan på korallrev som förstörs pågrund av att vissa UV-filter också bleker korallerna och det har visat sig även kunna ha en påverkan på kringresande djurs reproduktionsförmåga.) och ingen rökning (Cigaretter innehåller jätte mycket gifter som kommer ned i grundvattnet så fort de ens fimpas på gatan. att fimpar då har en stor effekt på om de hamnar i vattnet är uppenbart. Dessa kryllar av konstgjorda ämnen som både är cancerogena och beroendeframkallande, dem är inte i närheten av något som ens betyder hälsosamt. och påverkan de har på miljön är katastrof. De bidrar till nedskräpning, avskogning och föroreningar. Tobaken tillhör monogrödor och det betyder att dem inte odlas med andra grödor vilket leder till utarmade marker, tobaks plantan är också väldigt besprutas och kräver nya marken så varje år skövlas flera hakar mark (11,4 miljoner ton träd) för cigarett tillverkning, med minskad biodiversitet. Vad som i slutändan gömmer sig i filtret som består av små plastpartiklar på cigarretten hamnar rakt ned i vattnet).

Ska en röka så rök för gudskull 100% tobak utan konstgjorda men för tobaken är trotts allt en helig planta, the sacred tabaco.

Vi tog en guidad tur med båt i lagunen och fick lära om piraterna som härjat, spanjorerna och mayafolket som bott på platsen.

Att lagunen med dess skiftande färger beror på djupet i sjön skiftar något otroligt. här finns även 2 cenotes som förser hela sjön med vatten som de pumpar tillsammans med havet.

Lämna ett svar