Buss från Flores till Antigua

Vi åkte med nattbussen från Flores till Guatemala city och vidare därifrån med en shufflebuss som var på plats och väntade när bussen anlände. Bussresan tar c:a 11 timmar normalt sätt men på grund av en trafikolycka mellan en buss och lastbil som innebar skadade och flera döda blev det förseningar på ungefär en timme.. Nattbussarna ska vara säkrare än bussarna som går under dagen då det är mindre trafik men olyckor händer.

Bussarna är otroligt sköna med stora säten som nästan helt går att fälla till liggandes med rymligt benutrymme, jag blev väldigt förvånad när det visade sig att dem är av Svenska märket Scania.

Bussen gick klockan nio på kvällen från busstationen i Flores och vi tog en tuktuk dit innan dem helt slutar gå på ön klockan åtta så vi hade en timma till godo innan bussen lämnade stationen.

Antigua

Ligger I Guatemalas bergsområde en timmas bussfärd från Guatemala City med chickenbussarna, stats biten slingrar sig konstant uppför backarna och när vi är framme ligger staden 1 541 meter över havet. En av landets mest besökta städer och är med på listan av world heritage/världsarv städer på grund av den gamla stadens alla kyrkruiner. Det är hit flest kommer för att ta spanska kurser, chilla och vandra upp på vulkanerna.

Staden är liten och jätte mysig, färgglada hus och en bakgrundsbild som är helt fantastisk med de tre stora vulkanerna som omsluter landskapet.

Vulkanerna

Vulcan de agua är den största på 3 766 meter höjd och den vulkanen som inte alls är aktiv längre då den blivit vattenfylld sedan tidigare.

Acentenango är den högsta vulkanen på 3 976 meter, som vi kommer hika upp på om några dagar för att där ifrån ha utsikt över den tredje vulkanen volćan de Fuego som är den mest aktiva och har eruption dagligen och sprutar ut lava och rök men på en lägre aktivitets nivå.

Prepp

Så nu är det bara att förbereda, i den guidade turen ingår tält, liggunderlag, ficklampa, handskar, vätskepåse, lunch, middag och frukost. Vi funderar dock på om vi ska ha med vår hammock och myggnät och sätta upp istället för tält. Nu är det torrsäsong så det regnar inte alls mycket men klimatet är annorlunda på vulkanerna än nere i byn, så regnar det här kan det vara strålande sol där och tvärt om t.ex.

  • Flera lager kläder (på natten är det kring 0° medan det på dagen är runt 20°).
  • Toapapper.
  • Mellanmål frukt, nötter och choklad (Detta för att måltiderna som serveras inte är kända för att vara allt för generösa till storlek) och de är bra att fylla på med bra energi under fem timmars promenad uppför såklart.
  • Mössa.
  • Inga onödiga saker. Man vill helst släpa på så lite som möjligt.
  • Bekväma skor som klarar terrängen.

Man bör ha acklimatiserat sig i staden 48h innan man ger sig iväg ännu högre för att vänja kroppen vid syrehalt och trycket.?

Lämna ett svar